Det bedste af dansk musik 1980-82

KLICHE
Bravo Charlie (3:36)
(Kliche)
(P) 1982 EMI-Medley A/S

"Okay Okay Boys" blev den anden, og sidste, LP fra Kliché. Gruppen gik ellers i gang med den 3. i 1984, men just som de begyndte indspilningerne, blev de opløst. "Bravo Charlie" var det store hit for Lars Hug og de andre i Kliché i 1982.

 

I 1980 erklærer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kopper for udryddet. Samme år konstateres AIDS for første gang i USA. Rhodesia bliver en selvstændig stat - og tager navnet Zimbabwe. Japan bliver verdens største bilproducent, mens skibsværftarbejderne i Polen stifter Solidaritet. Mere end 1 million mennesker, heraf hovedparten civile, bliver dræbt i krigen mellem Iran og Irak. I musikkredse er det dog nok mordet i december på ex-Beatlen John Lennon, der huskes bedst. Herhjemme dør Dirch Passer efter endnu en gang at have bjergtaget folk på en revy-scene - den sidste gang i "Tivoli-Revyen". Den 2. "Star Wars" film har premiere med titlen "The Empire Strikes Back". Årets største hit i USA var "Lady" med Kenny Rogers, mens den mest succesfulde debut tilfaldt 38 Special.

I 1981 oplever amerikanske teen-agers for første gang 24 timers non stop musik-video - godt nok kun på kabel-TV, men MTV var født! Den tidligere Hollywood skuespiller Ronald Reagan tager over fra Jimmy Carter som USA's præsident - og overlever samme år et attantat. Nobel's Freds Pris modtageren, Ægyptens præsident Anwar El Sadat, overlever ikke et attentat foretaget af islamiske fundamentalister - og hans fredsbestræbelser mellem Jøder og Arabere sættes år tilbage. I England gifter Prins Charles sig med Lady Diana Spencer. Grækenland bliver medlem af EF, samtidig med at IBM lancerer den første personlige computer. USA opsender for første gang den genanvendelige rumfærge Colombia, mens den 13. og sidste Olsen Banden film har premiere i Danmark. Årets største hit i USA: Olivia Newton-John's "Physical" skarpt forfulgt af Kim Carnes' "Bette Davis Eyes" mens Loverboy var bedst debuterende single-kunstner. Topscoreren på årets Oscar fest var "Viljen Til Sejr" ("Chariots Of Fire") med Vangelis' stemningsfulde musik!

I 1982 danner Poul Schlüter Firkløverregeringen, og indleder dermed mere end 10 år med borgerlig politik. På nogle småøer ud for Argentina's kyst udkæmper Argentina og England en lille krig, mens VM i fodbold afvikles i Spanien. Polen og Frankrig spiller om bronze, med Polen som vinder med 3-2. Finalen spilles mellem Italien og Vest Tyskland med Italien som vinder 3-1. De Olympiske Lege afholdes i Moskva med boycot fra bl.a. USA, Vest Tyskland, Norge, Japan og Canada. Danmark deltog med 58 deltagere og tog 5 medaljer med hjem: 2 af guld, l af sølv og 2 af bronze.
Den tidligere Soviet leder Leonid Brezhnev dør. Stephen Spielberg's "E.T." har premiere, og bliver den hidtil største bio-kasse succes. Året bød ellers på 2 andre topfilm: "Tootsie" med Dustin Hofman, og "Sophie's Valg" med Meryl Streep. Årets største USA hit var Joan Jett's "I Love Rock'n'Roll", og årets debut navn Huey Lewis & The News.

Nu skulle du, kære lytter, være i den rette tidsånd til at høre disse 34 udvalgte perler fra dansk musik 1980-82 - hvad enten det er Pia Raug's fortolkning af Inger Christensen's "Ørken", Kim Larsen's engelske og danske sange, tv2's spæde start eller en forrygende dansk udført kopi som Delta-Cross Band's fortolkning af "Six Days On The Road". Nogle af grupperne var en kort tid på scenen - andre eksisterer den dag i dag. God fornøjelse!

 

 

Det bedste af dansk musik 1981-82

KLICHE
Okay Okay Boys
(4:30) (Kliché)
(P) 1982 EMI-Medley A/S

Titelnummeret fra den anden, og sidste, LP fra det legendariske orkester Kliché. Steffen Brandt var blevet afløst af Nils Torp, og med Lars Hug i spidsen turnerede bandet landet tyndt, og fik sågar noget så eksotisk som en video, med flere af pladens sange, vist på Danmarks Radio's TV.

 

I 1981 bliver Grækenland medlem af EF, og det franske højhastighedstog TGV indsættes mellem Paris og Lyon. MTV debuterer som kabel-tv station i USA med non-stop musikvideoer, og IBM introducerer sin første Personal Computer. I Ægypten myrdes præsident Anwar Sadat, Pave John Paul II bliver såret af en tyrkisk terrorist, og den nyvalgte amerikanske præsident Ronald Reagan såres sammen med 3 andre ved et attentatforsøg af John Hinckley Jr. Hele verden overværer brylluppet mellem England's Prince Charles og Lady Diana Spencer. Den amerikanske rumfærge Columbia opsendes som verdens første genanvendeligt bemandede rumfartøj.
Den 13., og foreløbigt sidste, Olsen Banden-film går hen over de danske biograflærreder. Blandt årets øvrige film er "Superman II", "Arthur" og den store Oscar-vinder "Viljen Til Sejr". På TV-siden har "Hill Street Blues" premiere - og bliver den hidtil mest belønnede TV-serie.
Årets 3 største amerikanske singlehits er "Physical" (Olivia Newton-John), "Bette Davis Eyes" (Kim Carnes) og "Endless Love" (Diana Ross & Lionel Richie).

I 1982 invaderer Israel Libanon i et forsøg på at bekæmpe palæstinensiske terrorister. England sender flåden til Falklandsøerne ud for Argentinas kyst for at generobre øerne, som Argentina havde gjort landgang på. Den lille krig kostede en hel del engelske krigsskibe, og omkring 1.000 soldater livet. I Sovjetunionen dør Leonid Brezhnev, og efterfølges af Yuri Andropov. USA oplever den største arbejdsløshed siden depressionen, og ved midt-valgene til kongressen vinder demokraterne en stor sejr.
Den tidligere skuespillerinde Grace Kelly bliver dræbt ved en bilulykke i Monaco. Trivial Pursuit introduceres i USA, og bliver omgående et multi-million sælgende brædtspil over hele verden. Tennisspilleren Jimmy Connors vinder både Wimbledon og US Open.
Blandt årets store film er Steven Spielberg's "E.T.", "Tootsie" med Dustin Hoffman, "An Officer & Gentleman" med Richard Gere og Sylvester Stallone's "Rocky III". Årets Oscar som bedste film går til "Gandhi", og Meryl Streep får prisen som bedste skuespillerinde for hendes rolle i "Sophie s Valg".
Årets 3 største amerikanske hit-singler er Joan Jett & The Blackhearts' "I Love Rock'n'Roll", Paul McCartney & Stevie Wonder's "Ebony And Ivory" samt Survivor's "Eye Of The Tiger".

Det var lidt facts om de to år, denne udgave af Det bedste af DANSK MUSIK dækker. Sæt CD'erne på, og genkald dig dine egne minder, efterhånden som du hører de forskellige numre. Muligvis er der også numre, som du her vil høre for første gang!? God fornøjelse...

 

 

Det bedste af dansk musik 1981-83

KLICHE
Bag De Røde Bjerge (3:50)
(Kliche)
(P) 1982 EMI-Medley A/S

Kliche har som få formået at balancere mellem det eksperimenterende og det iørefaldende. "Bag De Røde Bjerge" er fra gruppens 2. LP "Okay Okay Boys", der også bød på hittet "Militskvinder". Niels Torp havde før indspilningerne til pladen afløst Steffen Brandt som keyboardspiller.

 

Vi er nu for alvor gået ind i 80'erne - og ligesom for at markere at det skulle blive et hurtigt årti, indsættes i Frankrig højhastighedstoget TGV (train á grand vitesse) på strækningen Paris-Lyon. Togets topfart: 270 km/t. IBM lancerer den første PC og USA opsender Columbia - det første genanvendelige bemandende rumfartøj. I USA lanceres MTV som kabel-TV, og bringer dermed også for alvor musikken, og specielt musikvideoerne, ud til et bredt publikum i en hastighed som få kunstnere og pladeselskaber havde drømt om.

I USA bliver Ronald Reagan - den tidligere Hollywood skuespiller og formand for filmskuespillernes fagforening - republikansk præsident. Han blev upopulær over det meste af verden på grund af hans indgriben i såvel El Salvador som i Nicaragua, men hans beslutning om at invadere den lille Caribiske ø-stat Granada i 1983 ændrede amerikanernes holdning til hans mellemamerika politik til det positive.
Perioden havde også andre militære konfrontationer. I 1982 invaderer Israel Libanon, iøvrigt en handling som stærkt forværrede forholdet mellem Israel og Reagan regeringen. En gruppe små-øer, kendt som Malvinerne, ud for den sydamerikanske øst-kyst, havde siden briternes overtagelse i 1933 været et konstant stridsemne mellem Argentina og England. I 1982 landsatte Argentina tropper på de 2 hovedøer, East- og West Falkland og provokerede dermed den engelske regering nok til, at de sendte en større flåde afsted tværs over Atlanten for at udkæmpe Falklandskrigen. En krig som kostede over 1000 argentinske og britiske soldater livet. I 1981 myrdes den freds-søgende Ægyptiske præsident Anwar Sadat af islamiske fundamentalister.

VM i fodbold afholdes i 1982 i Spanien. Til stor fortrydelse for den arrangerende nation, bliver de slået ud i anden runde af Vesttyskland, som senere vinder semifinalen over Frankrig efter straffespark konkurrence. Det bliver dog Italien der løber med guldet med en 3-1 sejr i finalen.

I Europa bliver Grækenland medlem af EU og Spanien indtræder i NATO. I 1983 finder den franske forsker Luc Montagnier, Institut Pasteur i Paris, frem til den virus som fremkalder AIDS. Nu, mere end 13 år senere, er det stadig ikke lykkedes at finde et middel til at stoppe den dræbende virus.

Hjemme i Danmark laver Erik Balling den sidste Olsen Banden film (1981), og dermed ender 12 års arbejde med Egon, Benny, Kjeld og ikke mindst Yvonne. I 1982 bliver Poul Schlüter leder af den borgerlige firkløverregering, og indleder dermed 10 år med borgerligt styre og selvsamme herre som statsminister.
Speedwaykøreren Ole Olsen stopper i 1983 sin aktive karriere efter at have vundet 6 verdensmesterskaber, 5 nordiske og 20 danske. Heldigvis arbejdede han videre med sporten - både i Danmark og Internationalt.

Sådan er perioden sat. Dine egne minder fra 1981-83 må du selv genopfriske ved at lytte til de 34 fremragende titler, som udgør denne udgivelse fra Det bedste af DANSK MUSIK. God fornøjelse.

 

 

DJBFA 25 års jubiluæm

Kliché
Militskvinder
(2:45)
(Mao - oversat af Jan Bredsdorff / Kliché)

Fra albummet: Supertanker (EMI 8371022)
Pladselskab: EMI/Medley

Medvirkende:
H.U.G.: Guitar og forsang
Voss: Bas og sang
Valo: Orgel og sang
Brill: Trommer
Kaj Finger: Guitar

Indspillet i Sweet Silence 1979-80.
Producer: Poul Bruun
Co-producer: Flemming Rasmussen
Teknik: Finn Lyngemark og Freddy Hansson.

 

 

ZOO Magazine CD 08

Kliché: Militskvinder (2:50)
(Mao (oversat af Jan Bredsdorff) / Kliché)
Produced by Poul Bruun, Kliche
Published by EMI/Medley

Fra albummet Supertanker (EMI/Medley)

Anmelderne skrev
"(...) ambitiøst, men lettilgængeligt forsøg på at sprænge nogle af rockens begrænsninger ved at bruge dens sprog og klicheer anderledes (...) 'Militskvinder' er en formidabelt iørefaldende fremadfarende sang (...) Pladen åbner for nye felter, der engagerer, udfordrer og vil siges imod. Den er et enkelt skridt for Kliché, men et stort skridt for dansk rockmusik."
Lars Villemoes, MM

Tracks licensed for promotional use only by courtesy of Sony Music Entertainment (Denmark), BMG/Ariola (Denmark), Mega Records, EMI-Medley, Edelpitch, Virgin Records (Denmark), Polygram Records (Denmark), Universal Music (Denmark), Scandinavian Records.
Compiled by Anders Haarder & Thomas Søie Hansen.
Graphics by Kenneth Riber Andersen
Track copyrights: See booklet for details
Made in Denmark by Tocano Multimedia
P 1997 ZOO Magazine/Haarder Publishing
Strictly for promotion.