Det bedste af Dansk Musik 1983-84

LARS H.U.G.
Vent
(4:23) (Lars H.U.G./Søren Ulrik Thomsen)
(P)1983 EMI-Medley A/S

I et ophold i arbejdet med gruppen Kliche tog Lars Haagensen til Berlin, hvor han lod sig inspirere til at skrive musik til Søren Ulrik Thomsen's debut-digtsamling "City Slang". Sangene blev udgivet på Lars H.U.G's første solo-LP i 1984, der blev mødt med udelt begejstring fra det danske anmelderkorps.

 

I 1983 opstiller USA under stor mediedækning, og massive demonstrationer, de første krydsermissiler i Europa. Samtidig sender de marinetropper til Libanon, og over 6.000 mand sendes til den lille caribiske ø Grenada for at evakuere amerikanske medicinstuderende - og for at hjælpe til indsættelse af en pro-vestlig regering. En sovjetisk jagerpilot skyder et civilt koreansk fly ned i sovjetisk luftrum - alle 269 ombordværende bliver dræbt.
Lederen af den polske fagforening Solidaritet tildeles årets Nobel-fredspris, og i Paris finder Luc Montignier frem til det virus, som fremkalder AIDS.
Speedwaykøreren Ole Olsen kører sit sidste løb, efter af have vundet 6 verdens-, 5 nordiske og 20 danske mesterskaber. Årets absolut største biogratsucees er George Lucas' 3. "Star Wars"-film: "Return of the Jedi". Police fik årets største hit i USA med "Every Breath You Take" i skarp konkurrence med Michael Jackson's "Billie Jean" og Irene Cara's "Flashdance".

I 1984 dør omkring 2.000 og 180.000 skades i Bophal, Indien, da den amerikansk-ejede kemiske fabrik Union Carbide lækker giftgas. Senere på året bliver landets premierminister Indira Gandhi myrdet ved et attentat.
USA trækker sine marineinfaterister ud af Libanon, og ved novembers præsidentvalg får Ronald Reagan en overvældende genvalgs-sejr. Storbritanien aftaler at tilbagelevere Hong Kong til Kina i 1997, og for første gang nogensinde fremstilles en vaccine mod spedalskhed.
Den amerikanske model (og sangerinde) Vanessa Williams kåres som Miss America, men må senere aflevere titlen, og kronen, efter offentliggørelse af nøgen-billeder. Den danske immunolog Niels K. Jerne modtager Nobelprisen i fysiologi og medicin for sit grundlæggende arbejde indenfor immunologi, og i USA introducerer Apple Macintosh-computeren.
OL afholdes i Los Angeles med flot optræden af det danske herrelandshold i håndbold - men legenes største helt bliver dog Carl Lewis. Danmark deltager i EM i fodbold i Frankrig, og ved åbningskampen Frankrig-Danmark brækker Allan Simonsen benet. Danmark fik et knebent nederlag på 0-1, men revancerede sig i de 2 næste indledende kampe med en overraskende 5-0 sejr over Jugoslavien og en 3-2 sejr over Belgien, efter en intens og bitter kamp. Kvartfinalekampen mod Spanien endte med straffesparks-konkurrence, og Preben Elkjærs klassiske afbrænder.
Hungersnøden i Etiopien inspirerer til en verdensomspændende hjælpeindsats, og til Bob Geldofs nu klassiske "Do They Know It's Cbristmas". Årets største amerikanske hitsingle var "Like A Virgin" med Madonna, med Prince's "When Doves Cry" og Van Halen's "Jump" som nummer 2 og 3. Blandt årets store film var "Ghostbusters", "Indiana Jones Og Templets Forbandelse" og Eddie Murphy's "Frækkere End Politiet Tillader". Det var dog filmen om Mozarts liv, "Amadeus", som løb med Oscar-prisen som bedste film!

Sådan er tiden endnu engang sat omkring de 34 nænsomt udvalgte sange fra 1983-84. Det er en periode, som præges af storsælgende danske udgivelser, og den danske musik var en væsentlig del af den samlede danske musikbranches omsætning. Det er samtidig en periode, hvor lokale danske pladeselskaber skaber succes'er med flere udgivelser på den rigtige side af 100.000 solgte eksemplarer. Hele 18 af de 34 udvalgte sange på denne udgave af Det bedste af DANSK MUSIK er oprindeligt udsendt af selvstændige, dedikerede danske selskaber! God fornøjelse...

 

Det bedste af Dansk Musik 1986-88

LARS H.U.G.
Elsker Dig For Evigt (5:03) (H.U.G.)
(P)1987 EMI-Medley A/S

"Kysser Himlen Farvel" fra 1987 blev Lars Hug's kommercielle gennembrud. Pladen var hans 2. solo LP, og succesen gjorde Lars Hug til et hovednavn på Roskilde Festivalen i 1988, en koncert hvor han, på vanlig Hug-facon, brillerede med ikke at spille et eneste af hittene.

 

Den 25. april 1986 indtraf der en eksplosion på atom-kraftværket i den lille Ukrainske by Tjernobyl. 2 af værkets 4 reaktorer smeltede ned, og store dele af Østeuropa, og dele af Sverige og Finland, blev ramt af radioaktivt nedfald. Det officielle antal omkomne ved ulykken blev 6 år efter opgjort til 31 - mens over 6.000, som deltog i oprydningen, menes døde! I Sverige myrdes den socialdemokratiske statsminister Oluf Palme - et mord som her 10 år efter endnu ikke er opklaret, og som stadig er årsag til masser af gisninger.
Spanien og Portugal bliver fuldgyldige medlemmer af EF, og i USA eksploderer rumfærgen Challenger kort efter opsendelsen fra Cape Kennedy. Alle 7 besætningsmedlemmer omkommer.
Bille August's filmatisering af Pelle Erobreren har premiere i 1987. Filmen får stor international anerkendelse, og en Oscar 2 år senere.
Frankrig og England påbegynder arbejdet med Eurotunnelen under Kanalen - et arbejde som blev færdigt i 1994.

VM i fodbold bliver i 1988 afviklet i Mexico. Danmark kvalificerer sig for første gang nogensinde. I alt 24 nationer deltog. Danmark var i pulje E sammen med Vesttyskland, Skotland og Uruguay. Danmark vinder overraskende puljen, ved først at slå Skotland 1-0 (på mål af Preben Elkjær), derefter Uruguay med hele 6-1 (3 mål af Elkjær) og sluttelig Vesttyskland med 2-0. Danmark møder Spanien i en knald eller fald kamp den 18. juni - og for øjnene af 38.000 tilskuere, og millioner foran TV-skærmene, går det danske hold "ned", og taber hele 5-1. 4 af de spanske mål blev sat ind at Emilie Butragueno.
Finalen blev en gyser mellem Argentina og Vesttyskland, hvor Argentina var foran 2-0 indtil 17 minutter tør tid, hvor Karl-Heinz Rummenigge reducerer til 2-1. 6 minutter før tid er Rudi Voeller på plads, og udligner. Alle forventede at der skulle omkamp til - men bare 2 minutter efter tyskernes udlignende mål, tager argentineren Jorge Burruchaga en formidabel sololur på en halv banelængde, og sikrer Argentina sejren.

De Olympiske Lege blev i i 1988 afholdt i Seoul, og for første gang siden legene i 1976 var det med deltagelse af både USA og Sovjet. Danmark stillede med en trup på 79 - og kom hjem med 4 medaljer. 2 af guld, l af sølv og l af bronze. Dan Frost vandt den ene guldmedalje i cykelsportens 50 kilometers pointløb.

Vi har så endnu engang fået sat tidsperioden, som denne udgave af Det bedste af DANSK MUSIK dækker. Vi har samlet en bred og repræsentativ samling sange fra perioden, hvor musikken i langt den største udstrækning leveres af kunstnere, som op gennem firserne markerede sig kraftigere og kraftigere. Der er dog også blevet plads til nogle at periodens debutanter: Do The Duck, Back To Back, Miss B. Haven og One Two. God fornøjelse.

 

Det bedste af Dansk Musik 1987-88

LARS H.U.G.
Alt Går Fra Hinanden, Babe
(5:25) (H.U.G.)
(P)1988 EMI-Medley A/S

3 numre der oprindelig skulle have været med på den sidste, aldrig udgivne plade med Kliché, dukkede op på Lars H.U.G.'s anden solo-LP "Kysser Himlen Farvel". Uden den førstes, "City Slang", eksperimenterende karakter fik H.U.G. pæn salgsmæssig succes, og beholdt kritikerroserne.

 

I 1987 underskriver USA og Sovjetunionen den såkaldte INF aftale om reduktion af antallet af jordbaserede mellemdistanceraketter.
Frankrig og Storbritanien påbegynder arbejdet med Eurotunnellen under kanalen - et arbejde som varede frem til 1994.
I den persiske golf rammer et irakisk missil ved et uheld en amerikansk fregat, og dræber 37 amerikanske soldater, og i Sovjetunionen indleder premierminister Gorbachev glasnost.
Bille August's filmatisering af Martin Andersen Nexø's "Pelle Erobreren" har premiere - en film som i 1989 gav en Oscar. "Fatal Attraction" og "Beverly Hills Cop II" er blandt årets store amerikanske film - mens den helt store Oscar-vinder blev "The Last Emperor" ('Den Sidste Kejser"). Filmen fik ikke færre end 9 statuetter - dog ikke for bedste hovedrolle-indehaver. De gik til henholdsvis Cher for "Moonstruck" ('Lunefulde Måne") og Michael Douglas for "Wall Street". London musicalen "Les Miserables" åbner på Broadway med et forsalg på over 12 millioner dollars. Årets største hit i USA er George Michael's "Faith" - skarpt forfulgt af Bon Jovi's "Living On A Prayer".

I 1988 starter TV2 med hovedsæde i Odense - og Danmark har sin første landsdækkende delvist reklamefinansierede TV-station.
270 mennesker omkommer, da en bombe eksploderer i et amerikansk passagerfly over den skotske by Lockerbie. 11 af de dræbte var beboere fra landsbyen.
De baltiske stater Estland, Letland og Litauen bevæger sig mod selvstændighed, og de 2 sovjetiske kosmonauter Musa Manarov og Vladimir Titov sætter rekord med 365 dage ombord i rumstationen MIR.
Armenien udsættes for et jordskælv som kræver 100.000 dødsofre! Benazir Bhutto bliver premierminister i Pakistan - og den første kvindelige regeringschef i et muslimsk land.
Det amerikanske krigsskib USS Vincennes nedskyder fejlagtigt et iransk passagerfly over Den Persiske golf - alle 290 ombord bliver dræbt. Sovjetunionen trækker sine 13.000 soldater ud af Afghanistan - og slutter dermed en 8½ år lang besættelse.
De Olympiske Lege afholdes i Seoul - med den bedårende amerikanske sprinter Florence Griffth-Joyner som en af de store profiler. "Rain Main" er en af årets store film - og giver en Oscar som bedste film, og til Dustin Hoffman for bedste mandlige hovedrolle.

På den danske musikscene lavede nogle af de veletablerede grupper deres hidtil bedste plader - her tænkes på såvel Gnags som tv-2. Thomas Helmig fortsatte succes'en på trods af skilsmissen fra Søs Fenger, og blandt de nye navne, som med det samme slog deres navn fast med gigantiske salgstal, var Dodo And The Dodos og Hanne Boel. Der var pop, soul, rock og folk - altsammen repræsenteret på denne udgave af Det bedste af DANSK MUSIK. God fornøjelse.

 

Det bedste af Dansk Musik 1987-89

LARS H.U.G.
Dansevise (3:24)
(Otto Francher/Sejr Volmer Sørensen)
(P) 1989 EMI-Medley A/S

Danmarks enlige svale af en Melodi Grand Prix vinder "Dansevise" fra 1963, blev oprindelig fremført af Grethe og Jørgen Ingemann. Nummeret var en af 10 gamle danske slagere, som Lars H.U.G. originalt nyfortolkede på 1989 LP'en "Kopy".

 

Bille August's filmatisering af Martin Andersen Nexø's "Pelle Erobreren" får dansk premiere i 1987, med stor succes. Efter at have debuteret i 1979 med Honning-måne og derefter lavet ungdoms-filmene Zappa (1983) og Tro Håb - Og Kærlighed (1985), rykkede instruktøren op i den danske superliga. 2 år efter den danske premiere, modtog Bille August en Oscar for Pelle - og har jo så senere lavet den fremragende Åndernes Hus. Med hovedsæde på Kvægtorvet i Odense, starter det reklamefinansierede TV2 konkurrence mod DR TV den 1. oktober 1988. Danmark har (endelig) fået 2 landsdækkende TV-stationer. Sammen dækkede de bl.a. katastrofen over den lille skotske by Lockabie, hvor et Amerikansk Pan Am fly sprang i luften efter en bombeeksplosion. De dækkede også jordskælvskatastofen i Armenien, hvor mere end 100.000 mennesker omkom. Sidenhen har de 2 stationer konkurreret hårdt om seernes gunst - med mere underholdning til følge. Det at der kom reklame-fjernsyn, bevirkede da også snart, at musik blev solgt gennem TV-Reklamer. Først i det små, men senere har det vist sig som selskabernes væsentligste marketing-værktøj. Opbruddet i øst gør, at de 3 Baltiske stater Estland, Letland og Litauen bevæger sig mod selvstændighed - og i 1989 falder Berlin Muren og den kolde krig erklæres for afsluttet.
De kommunistiske regimer i Polen, Tjekkoslovakiet, Rumænien og Ungarn omstyrtes samtidig med at Vietnam trækker sig endeligt ud af Cambodia. En pro-demokratisk demonstration på Tiananmen Pladsen (Den Himmelske Freds Plads) i Beijing (Peking) ender i en blodig massakre.
Selvom vi når dette skrives er mindre end 10 år fra den periode som denne udgave af Det bedste af Dansk Musik dækker, virker det alligevel som om det er meget længe siden.
På den anden side, virker det udvalg af sange som er repræsenteret ikke som om det er så længe siden. Hovedparten af numrene lever i bedste velgående og spilles flittigt på de danske radiostationer.
Der er endog blevet plads til nogle lejlighedssange, som f.eks. Hobo Ekspressen's "En At Bli' Som" og dansk rock's bidrag til en landsdækkende AIDS kampagne i form af sangen "Den Jeg Elsker".

 

Det bedste af Dansk Musik 1990-92

LARS H.U.G.
Natsværmer (3:59)
(Voss-H.U.G./H.U.G.)
(P) 1992 EMI-Medley A/S

Med LP'en "Blidt Over Dig' fra 1992, vendte Lars H.U.G. tilbage til originalt materiale efter succes cover-pladen "Kopy" fra 1989. "Natsværmer" var første single fra pladen, der dog også indeholdt en enkelt kopiversion, nemlig "? Er Lykken Så Lunefuld".

 

VM i fodbold fandt sted i Italien i 1990 - og for første gang i flere år var Danmark ikke med ved et af de store fodboldmesterskaber. Finalen stod mellem Vesttyskland og Argentina, hvor Vesttyskland vandt med 1-0. To år senere kom Danmark som bekendt med på afbud til EM i Sverige, og det danske feriehold vandt til alles overraskelse, efter en spændende finale mod de regerende verdensmestre.

De Olympiske Lege 1992 foregik i Barcelona, og Danmark deltog med 109 - det højeste antal siden 1972. Medaljehøsten var på det jævne - 6 i alt, hvoraf der var en enkelt guld- og en enkelt sølvmedalje.

Vi er i årene, hvor det Europæiske landkort ændres næsten fra måned til måned. Opbruddet i øst er en realitet, med frie valg i Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Tjekkoslovakiet.
De 2 Tysklande genforenes i 1990, og Sovjetunionen opløses endeligt i 1991 samtidigt med Warszawa Pagten. Boris Jeltsin vælges som Ruslands præsident og året efter starter den langvarige og blodige borgerkrig i Jugoslavien. Det er dog ikke kun Europa som er et urocenter. Der udbryder borgerkrig i Liberia og Irak invaderer Kuwait - begge dele i 1990. Irak's invasion udløser Golfkrigen 16.1.-28.2.1991.

Hjemme i Danmark begynder boringen til tunellen under Storebælt i 1990 - og byggeriet af Storebæltsbroen er dermed igang. Samme år rammes færgen Scandinavian Star af en påsat brand på vej fra Oslo til Frederikshavn. 158 mennesker mistede livet - heraf 28 danskere.

I 1992 dør Poul Hammerich - medforfatter til bl.a. "Huset På Christianshavn" og "Matador", og samme år udsender Peter Høeg romanen "Frøken Smillas Fornemmelse for Sne". Maastricht traktaten, som tilsigter EU's udvikling hen imod en Europæisk Union med tæt økonomisk samarbejde, kaster EU landene ud i en krise. Danmark forkaster aftalen ved en folkeafstemning den 2. juni 1992 - og næste morgen er Danmark på de Europæiske avisers forsider, p.g.a. de voldsomste demonstrationer og optøjer set siden 2. verdenskrig. Året efter godkender en ny folkeafstemning traktaten, med de forbehold som i 1992 blev indgået i Edinburgh.

Hermed er så tidsperioden bragt op til overfladen, og du kan sætte denne samlings 34 af de bedste danske indspilninger fra 1990-92 på din CD-spiller, og frembringe dine egne minder fra nogle begivenhedsrige år.